Mi a DSGM

DÉVÉNY-MÓDSZER

 (Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer)=DSGM

A módszert Dévény Anna gyógytornász–ritmikus sportgimnasztika szakedző dolgozta ki.

A Dévény-módszer komplex rehabilitációs szisztéma. Két nagy működési területe van, mely kiegészíti egymást. A módszer gyakorlati tapasztalatok alapján jött létre és hatásmechanizmusát a fascia kutatás eredményei támasztották alá. A DSGM problémamegoldó eleme a Speciális Manuál Technika (SMT). Ez az izommozgatási technika a masszázstól gyökeresen eltér. Feladata az inaktivitás következményeinek, a kontraktúráknak a megelőzése, illetve kialakulásuk esetén súlyosságuk csökkentése és az izomtónus normalizálása. Kiemelten foglalkozik inakkal, az izom-ín átmenettel és kezelésén alapszik. A fasciarendszerben halmozottan helyezkednek el idegvégződések, receptorok, melyeken keresztül az alkalmazott inger eléri az idegrendszert.

A gyógyítást és az esztétikus testképzést ötvöző módszer (DSGM I., DSGM II.)

 DSGM I.: Speciális Manuális Technika = SMT

  • Elhárítja a szabad mozgást korlátozó izom, ín, kötőszöveti eredetű zsugorodásokat
  • rendezi a szövetek lefutását,
  • ráteszi a gyermeket a normál mozgásfejlődés útjára,
  • az izmokban és az inakban lévő receptorokon keresztül stimulálja az agy tartalék állományát.

DSGM II.: gimnasztika módszer = STG

 Az alkalmazott analitikus gimnasztika gyakorlatanyagát használja fel, korrekciós céllal. Mozogni csak egyféleképpen lehet helyesen, nincs kétféle út egy a sérülteknek és egy az egészségeseknek, az egyén adottságai és a sérülés mértéke határozza meg a haladás tempóját és végeredményét.

Mi történik SMT kezelés során?

Az SMT speciális fogásmódja közvetlen kapcsolatot teremt az emberi kéz és az izom, ín,-fasciarendszerben halmozottan elhelyezkedő receptorok között. A kezelendő felületre helyezett kéz által a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerületbe kerülnek. A manuális kezelés során a kötőszövetben mélyebbre haladva elérjük a fasciában található idegvégződéseket.

Felelősséggel gyermekünkért:

 A kezelés eredményességét a kezelés időtartama is meghatározza. Ezért kérem a kedves szülőket, hogy pontosan érkezzenek, mert a késés miatt a kisgyermek önhibáján kívül nem részesülhet a megfelelő ideig tartó kezelésben. A késésből származó csúszással pedig nem terhelhetjük az utánuk, pontosan érkezőket.